Een kinder boek maken. 50 dingen. buiten spelen

Samen maken we een spannend 50-dingenboek

Een boek speciaal voor de kinderen in jouw omgeving
Om ieder kind in heel Nederland een boek te kunnen geven, zoeken wij touwtrekkers die een boek willen maken voor hun omgeving. Stichting Buitenmakelaar wil dat alle kinderen weer meer in de natuur gaan spelen. Iedereen die dit ook belangrijk vind kan het initiatief nemen. Lijkt het traject je lastig, geen zorgen. Wij helpen je waar nodig. Lees of bekijk hieronder hoe het precies werkt.

 

Samen

Jenny, Jessica en de werkgroep
We maken samen het boek. Jenny ondersteunt en begeleidt (op vrijwillige basis), Jessica zet alles om naar een professioneel uitgewerkt, kindvriendelijk ontwerp en jouw werkgroep kent de omgeving op z'n duim.

Hulpmiddelen

Checklist, draaiboek en brieven
Je hoeft niet het wiel uit te vinden, dat hebben wij al gedaan. Van ons krijg je handige documenten om de klus makkelijk te klaren.

Het doel

Ieder kind een gratis boek
Voor elk kind is het goed om de natuur te beleven, daarom willen we dat elk kind het boek gratis kan krijgen. 

De werkgroep
(Jij + een paar lokale helden)

    • Donateurs werven
    • Lokale activiteiten verzinnen
    • Locaties voor op de kaart
    • Lokale publiciteit opzoeken
    • Boeken uitdelen op de scholen

Jenny de organisator
(vrijwilliger,
Stichting Buitenmakelaar)

• Ondersteuning
• Begeleiding
• Vraagbaak
• Concept bewaker

Jessica de ontwerper
(jessicaas.nl)


Boek aanpassen naar regio
Plattegrond uitwerken
Drukwerk regelen
• Promotiemateriaal ontwerpen

Stappenplan

1. Kennismaking en oriëntatie
Zodra je interesse hebt vinden we het leuk als je belt. Wij zullen je vertellen wat je kan verwachten en alle vragen beantwoorden. Daarna is het fijn om elkaar te ontmoeten, zodat we kennis kunnen maken. In het eerste gesprek helpen wij je met het opstellen van een projectplan en eerste begroting.

2. Stel een werkgroep samen
Met circa 3 bewoners van de desbetreffende streek, want het is belangrijk dat jullie de omgeving goed kennen. Jullie hoeven geen professionals te zijn. Wij helpen natuurlijk waar nodig.

3. Donateurs zoeken
Bedrijven en fondsen steunen dit project graag. Vind je het lastig? Dan hebben wij checklisten en handige middelen zodat het ook voor jou een stuk makkelijker wordt om het budget bij elkaar te krijgen.

4. Bewoners, scholen, gemeente
Netwerken maar! Betrek iedereen die nodig is bij het project. Stel scholen en de gemeente op de hoogte dat dit boek er aan komt. Betrek inwoners van je streek: zij hebben wellicht ideeën voor activiteiten. Ook voor deze taken liggen er brieven en draaiboeken klaar.

5. Inhoud van het boek
Wij hebben al een hoop werk gedaan, je hebt keuzen uit bijna 100 activiteiten voor in het boek. Daarnaast is het leuk om een aantal echt lokale activiteiten te bedenken om de kinderen kennis te laten maken met de pareltjes van jouw omgeving. Zoek locaties waar de activiteiten kunnen plaatsvinden en vraag toestemming aan de eigenaren van dat gebied.

6. Content aanleveren aan Jessica
Zij zet alle informatie om naar kindvriendelijke teksten en plaatjes. Jessica past het hele boek aan naar jouw omgeving. Ze illustreert de lokale mascotte (een dierlijke bewoner van de streek), ze ontwerpt een unieke plattegrond, een poster en overige promotiematerialen.

7. Drukken maar!
Jessica levert een drukklaar bestand aan bij onze vaste drukker, Drukkerij Ecodrukkers. Zij weten precies hoe ons boek gemaakt moet worden en zo ontvangen we altijd dezelfde hoge kwaliteit. Het boek wordt gedrukt op FSC-papier met bio-inkten.

8. Plan een uitdeel-evenement
Organiseer dit samen met de scholen, zodat alle ouders en kinderen aanwezig kunnen zijn. Tijdens dit uitdeelspektakel vertel je natuurlijk over het doel van dit boek. Nodig de lokale media uit, en deel het via social media. Uiteraard krijg je van ons voorbeeld persberichten en brieven.

9. Het boek uitdelen
..en genieten van de vrolijke reacties van de kinderen!

10. Eindelijk de natuur in!
Het boek uitdelen is maar het begin… Nu volgt de leuke taak om het boek in te zetten om kinderen nog verder aan te moedigen tijd buiten, in de natuur, door te brengen. Wij hebben hier veel ideeën over die wij graag met je delen!

Hopelijk hebben wij je enthousiast gemaakt en sta je te springen een boek uit te werken, gebaseerd op het boek van Stichting Buitenmakelaar en Jessicaas Ontwerp! Maar hoe zit het dan met auteursrechten? Wat mag wel en wat mag niet? Met een licentieovereenkomst leggen wij dit vast. Hier lees je meer over:

Waarom een licentie?

 

Klaar voor de start? Of heb je vragen?

  Neem contact met ons op