Een kinder boek maken. 50 dingen. buiten spelen

Samen maken we een spannend 50-dingenboek

Een boek speciaal voor de kinderen in jouw omgeving
Om ieder kind in heel Nederland een boek te kunnen geven, zoeken wij touwtrekkers die een boek willen maken voor hun omgeving. Stichting Buitenmakelaar wil dat alle kinderen weer meer in de natuur gaan spelen. Iedereen die dit ook belangrijk vind kan het initiatief nemen. Lijkt het traject je lastig, geen zorgen. Wij helpen je waar nodig, door middel van draaiboeken handleidingen kan jij; donateurs zoeken, leuke activiteiten vinden in de omgeving, enz... Lees hieronder hoe het precies werkt.

 

Samen

Jenny, Jessica en de werkgroep
We maken samen het boek. Jenny ondersteunt en begeleidt (op vrijwillige basis), Jessica zet alles om naar een professioneel uitgewerkt, kindvriendelijk ontwerp en de werkgroep kent de omgeving op z'n duim.

Hulpmiddelen

Checklist, draaiboek en brieven
Je hoeft niet het wiel uit te vinden, dat hebben wij al gedaan. Van ons krijg je handige documenten om de klus makkelijk te klaren.

Het doel

Ieder kind een gratis boek
Voor elk kind is het goed om de natuur te beleven, daarom willen we dat elk kind het boek gratis kan krijgen. 

Wie doet wat?

Jenny de organisator
(vrijwilliger,
Stichting Buitenmakelaar)

• Ondersteuning
• Begeleiding
• Vraagbaak
• Concept bewaker

Jessica de ontwerper
(jessicaas.nl)


Boek aanpassen naar regio
Plattegrond uitwerken
Drukwerk regelen
• Promotiemateriaal ontwerpen

De werkgroep
(Jij + een paar lokale helden)

    • Donateurs werven
    • Lokale activiteiten verzinnen
    • Locaties voor op de kaart
    • Lokale publiciteit opzoeken
    • Boeken uitdelen op de scholen

Stappenplan

1. Kennismaking en oriëntatie
Zodra je interesse hebt vinden we het leuk als je belt. Wij zullen je vertellen wat je kan verwachten en alle vragen beantwoorden. Daarna is het fijn om elkaar te ontmoeten, zodat we kennis kunnen maken. In het eerste gesprek helpen wij je met het opstellen van een projectplan en eerste begroting.

2. Stel een werkgroep samen
Met circa 3 bewoners van de desbetreffende streek, want het is belangrijk dat jullie de omgeving goed kennen. Jullie hoeven geen professionals te zijn. Wij helpen natuurlijk waar nodig.

3. Donateurs zoeken
Bedrijven en fondsen steunen dit project graag. Vind je het lastig? Dan hebben wij checklisten en handige middelen zodat het ook voor jou een stuk makkelijker wordt om het budget bij elkaar te krijgen.

4. Bewoners, scholen, gemeente
Netwerken maar! Betrek iedereen die nodig is bij het project. Stel scholen en de gemeente op de hoogte dat dit boek er aan komt. Betrek inwoners van je streek: zij hebben wellicht ideeën voor activiteiten. Ook voor deze taken liggen er brieven en draaiboeken klaar.

5. Inhoud van het boek
Wij hebben al een hoop werk gedaan, je hebt keuzen uit bijna 100 activiteiten voor in het boek. Daarnaast is het leuk om een aantal echt lokale activiteiten te bedenken om de kinderen kennis te laten maken met de pareltjes van jouw omgeving. Zoek locaties waar de activiteiten kunnen plaatsvinden en vraag toestemming aan de eigenaren van dat gebied.

6. Content aanleveren aan Jessica
Zij zet alle informatie om naar kindvriendelijke teksten en plaatjes. Jessica past het hele boek aan naar jouw omgeving. Ze illustreert de lokale mascotte (een dierlijke bewoner van de streek), ze ontwerpt een unieke plattegrond, een poster en overige promotiematerialen.

7. Drukken maar!
Jessica levert een drukklaar bestand aan bij onze vaste drukker, Drukkerij Ecodrukkers. Zij weten precies hoe ons boek gemaakt moet worden en zo ontvangen we altijd dezelfde hoge kwaliteit. Ook zijn zij specialist op het gebied van milieuvriendelijk drukken: het boek wordt gedrukt op FSC-papier met bio-inkten.

8. Plan een uitdeel-evenement
Organiseer dit samen met de scholen, zodat alle ouders en kinderen aanwezig kunnen zijn. Tijdens dit uitdeelspektakel vertel je natuurlijk over het doel van dit boek. Nodig de lokale media uit, en deel het via social media. Uiteraard krijg je van ons voorbeeld persberichten en brieven.

9. Het boek uitdelen
..en genieten van de vrolijke reacties van de kinderen!

10. Eindelijk de natuur in!
Het boek uitdelen is maar het begin… Nu volgt de leuke taak om het boek in te zetten om kinderen nog verder aan te moedigen tijd buiten, in de natuur, door te brengen. Wij hebben veel ideeën hierover die wij graag met je delen!

Klaar voor de start? Of heb je vragen?

  Neem contact met ons op  

Q&A

Wil je meer weten over het belang van een verbinding tussen kinderen en natuur? Bekijk dan de volgende stukken:

Krantartikel: AD, maart 2017
'Laat jong kind met zakmes spelen'

Krantartikel: Guardian (George Monbiot), feb 2017
'Our greatest peril? Screening ourselves off from reality.'

Video: Richard Louv
'The last child in the woods.'

Video: George Monbiot, april 2015
'It's time to rewild your child.'

Krantartikel: The Guardian, augustus 2010
'More children are now admitted to British hospitals for injuries incurred falling out of bed than falling out of trees.'

Krantartikel: NRC, sept 2007.
'Hutten bouwen is het beste medicijn'

Lees hier meer over hoe het boek tot stand kwam.

De boeken en kaarten worden gedrukt bij onze vaste drukker Drukkerij Ecodrukkers in Nieuwkoop. Zij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ze zijn voorloper op het gebied van milieuvriendelijk drukken. Doordat we altijd met dezelfde drukker werken worden de boeken altijd op dezelfde manier geproduceerd, zo weten we zeker dat de boeken er altijd hetzelfde uitzien en voldoen aan onze kwaliteitseisen.

Lees hier hoe zij drukken: Duurzaam

Alle kinderen in groep 3 krijgen het boek gratis. Wil je een boek kopen, neem dan contact op met de organisatie van het boek dat je wilt kopen via de pagina alle boeken.
Alles over hoe de boeken werden uitgedeeld en hoe dit in de pers verscheen vind je op onze nieuws pagina.

Nadat het boek is uitgedeeld, ga je ervoor zorgen dat het boek gaat leven. Je kan evenementen rond de activiteiten organiseren. Inspireer elkaar door de ervaringen van de kinderen en scholen met elkaar te delen, via social media bijvoorbeeld.
Hier vind je meer tips.

Lees hier meer.