Blog: Een 50-dingenboek voor Halderberge.

Geschreven door Stichting Groen Onmoet.

DEEL 2 – Het boek uitwerken

Eindelijk hadden we groen licht: het geld hadden we binnen. Nu nog bekijken welke 50-activiteiten we in het boek voor de regio Halderberge willen hebben. Met het handige draaiboek van Stichting Buitenmakelaar was het makkelijk om activiteiten uit te zoeken. Maar natuurlijk wilden we het ook zoveel mogelijk streekeigen maken. Want hoe tof is het voor kinderen om eens een suikerbiet te versieren? Suikerbieten horen echt bij onze regio! Welke activiteiten horen nu nog meer bij de gemeente Halderberge?  Met ons werkgroepje kwamen we er wel uit: de fietsvierdaagse in Hoeven, De Basiliek, de Triatlon in Oud Gastel.  Die moesten een plek krijgen in het boek.

We hebben ook nog verschillende oproepjes gedaan aan mensen om mee te denken, via de lokale krant of facebook. Helaas kregen we daarop geen reacties: het werkt toch beter om mensen persoonlijk te benaderen. Wel hebben wij mooie input gekregen van de Samenstichting Stampersgat. In Stampersgat zijn ze bezig met de realisatie van picknick tafels in- en aan het water. Hoe gaaf is dat! In overleg met Jessica (vormgever van het boek) konden we de picknick tafels er subtiel alvast in het boek zetten: als zij later gerealiseerd worden, zullen iedereen de tekening snappen! Uiteraard moesten we de activiteiten van onze eigen stichting niet vergeten. Zo wilden we graag onze jaarlijkse modderdag erin vermeld hebben. Mede als een kaboutertocht wandelen, een blote voetenpad maken of vogelvoer maken met ouderen. Want ook ouderen vinden de natuurbeleving fijn. De natuurspeeltuin gerealiseerd door Groen Ontmoet en een speelbos waaraan wij mee hebben geparticipeerd verdienden ook een plek.

Het boekje kwam al aardig vol. We moesten ook de puntjes voor op de kaart veramelen in google maps. Dat was nog een pittige klus… Gelukkig had onze voorzitter er verstand van! Na een paar avonden flink doorwerken kwam dan ook de informatie voor de kaart af.

De buitenkant van het boek verzinnen: ojee, wat zet je daar op? Natuurlijk de kerk van Oudenbosch, Basiliek, een vliegtuigje, picknick tafels in het water en een fiets. Dat zijn in één opslag karakteristieke afbeeldingen van Halderberge.

Bij het boek hoort ook een mascotte. Voor ons was het snel duidelijk dat we graag een varkentje wilden. Een varkentje verwijst voor naar onze jaarlijkse modderdag. Kinderen mochten de naam voor het varkentje verzinnen.  Tijdens een heuse kindervergadering hebben zij de naam Timmie gekozen.

En niet verder vertellen, maar het uitwerken van het boek hebben we extra gezellig gemaakt door lekkere Hugo’s te drinken met wat nootjes erbij…. 😊

DEEL 1 – fondsenwerving

Een 50-dingenboek voor Halderberge? Dat wilden wij ook wel. Gaaf dachten wij, dat kunnen wij. We vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de natuur en het 50-dingenboek draagt hier aan bij.

We zijn het gesprek aan gegaan met Jessica en Jenny. Het gesprek vond plaats in onze natuurspeeltuin in Oud Gastel. Door het gesprek werden we nog enthousiaster om een 50-dingenboek voor Halderberge te gaan realiseren.

Het volgende wat we moesten gaan doen was kijken hoe we geld bij elkaar zouden kunnen krijgen om het boek te kunnen realiseren. We hadden net een succesvolle crowdfunding achter de rug dus dit moest ons ook wel gaan lukken. Vol goede moed gingen we op zoek naar fondsen en bedrijven die ons wilden ondersteunen. Helaas viel dit behoorlijk tegen. Het 50-dingenboek was al in meerdere regio’s uit gegeven waardoor fondsen aangaven dat het geen nieuw idee was. En waardoor deze fondsen geen bijdrage wilden leveren. We hebben op verschillende manieren ook bedrijven benaderd. Door flyers te sturen, bedrijven te mailen, enkele gesprekken aan te gaan, te adverteren in de regionale bode, diverse oproepen op social media en we hebben alle scholen in Halderberge benaderd. Helaas kregen we hier geen reacties op. De moed ging ons in de schoenen zakken. Wilde niemand ons sponseren? En gaat het ons dan nog wel lukken om een 50-dingenboek voor Halderberge te kunnen realiseren? Naar een rust periode in de vakantie toch weer begonnen met lijntjes uitzetten om toch te kijken of we nog mensen konden vinden die ons wilde helpen.

Uiteindelijk met veel geduld en een berg aan doorzettingsvermogen, blijven mailen, gesprekken blijven aan gaan, is het ons dan toch gelukt. We hadden het geld bij elkaar.