Voor leerkrachten en BSO’s

Een gratis boek voor alle kinderen in groep 3 op jouw basisschool?
Om de kinderen naar buiten te krijgen, (meer) in contact te brengen met de natuur, en alle mooie en karakteristieke plekjes in de omgeving te laten zien. Dat is het 50-dingen boek. Op maat gemaakt voor je eigen streek, met buitenactiviteiten ‘om de hoek’. Aan het einde van de basisschooltijd is het boek vol: alle 50-dingen zijn gedaan!

Als er een boek uitgewerkt is voor jouw streek wordt er contact opgenomen met de scholen om afspraken te maken over het gratis uitdelen van de boeken aan de kinderen in groep 3. Het uitwerken en uitdelen van de boeken wordt verzorgd door een lokale organisatie of vrijwilligersgroep die betrokken is bij kinderen en de natuur in jouw omgeving.

Het boek gaat mee naar huis
Het kind neemt het boek mee naar huis. In het boek staan activiteiten die het kind zelf kan doen (zelfstandig of met ouders). Maar daarnaast staan in het boek activiteiten die in de lesprogramma al voorkomen, of met de klas gedaan zouden kunnen worden. In de gemeente Bunnik, bijvoorbeeld, sluiten verschillende activiteiten in het boek aan bij het lesprogramma van Kunst Centraal. Ook zijn er activiteiten die de kinderen met de BSO zouden kunnen doen.

Het boek bevat een gedetailleerde omgevingskaart. En ruimte voor foto's, om te schrijven, te tekenen en dingen te bewaren. Het wordt zo gemaakt, dat het echt een persoonlijk boek van het kind is dat bovendien lang meegaat. Wij willen graag dat een kind het zijn leven lang bewaart, zodat hij of zij er later nog eens in kan kijken en de herinneringen op kan halen aan zijn jeugd buiten in zijn of haar dorp/stad.

Hebben de kinderen op jouw school al een 50-dingen boek gekregen?
Zou je af en toe aandacht hieraan kunnen besteden in de klas? Activiteiten die al voorkomen in het schoolprogramma zouden gezamenlijk afgevinkt kunnen worden. Of vraag een keer tijdens een kringgesprek over het boek? Zo stimuleer je je de kinderen (ook) zelfstandig met de activiteiten aan de slag te gaan.

En natuurlijk kan je het boek gebruiken als inspiratiebron voor laag drempelige buitenactiviteiten die je met de klas of de BSO zou kunnen doen. Wat dacht je, bijvoorbeeld, van een natuurkunstwerk maken met z'n allen, op het schoolplein? Of op de BSO een vliegerdag organiseren?

Er zijn posters beschikbaar met 5 activiteiten uit het 50-dingen boek die je met de klas of met de BSO zou kunnen doen. Wil je een poster voor jouw school of BSO neem dan contact met ons op.